Cămin pentru bătrâni – o soluție mai puțin dorită de cei în vârstă

Bătrânețea este o perioadă a vieții prin care treci de cel puțin două ori, odată prin propria ta experiență, și mai devreme prin cea a celor dragi, care devin din ce în ce mai dependenți odată cu vârsta, iar una din soluții este un cămin pentru bătrâni.

Pentru mulți români, mai ales cei în vârstă, casa este mai mult decât o proprietate imobiliară, pentru că reprezintă sfera principală a vieții private, spațiul de siguranță și confort într-o lume agitată și periculoasă. Ideea de a vinde sau de a părăsi casa la bătrânețe poate produce un disconfort accentuat deoarece nu este vorba doar de o locuință ci de un spațiu material și simbolic.

Pentru noi sunt tot felul de impedimente și nu reușim să avem grijă așa cum trebuie de bătrânii noștri, iar una din soluții este apelarea la un cămin pentru bătrâni. Cu toate că în unele țări, căminul de bătrâni este privit bine, în țara noastră, acesta are o conotație negativă, iar bătrânii preferă să rămână în casele lor.

Cămin pentru bătrâni

Cămin pentru bătrâni – sprijin pentru ei dar și pentru familie

Acel pahar cu apă adus de copii la bătrânețe este o expresie bine ancorată în comportamentul nostru, și de aceea, decizia copiilor de a-și îndemna părinții spre un cămin de bătrâni poate să fie percepută ca pe un abandon din partea acestora. Responsabilitatea îngrijirii bătrânilor de către descendenți are un loc important în istoria comportamentului românilor încă din cele mai vechi timpuri și până astăzi.

Fiecare individ are grijă de părinți și urmează să fie îngrijit de copii. Mulți vârstnici consideră că descendenții au datoria morală de a le asigura o bătrânețe liniștită în cadrul familiei, mai ales că moștenirea proprietăților vârstnicilor aduce cu sine obligații de respect simbolic și grijă materială.

Lucrurile se mai schimbă în zilele noastre, toți trăind „în viteză” fără a mai avea timp de nimic, de aceea căminul pentru bătrâni Seniore este alături de cei dragi vouă pentru a vă oferi ajutor.